10 stycznia 2018

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Witajcie,
Wraz z nowym rokiem ciężko zebrać mi się za pisanie nowych postów a jest to spowodowane moim kursem na prawo jazdy i chorobą Urwisa. W poprzednim tygodniu walczyliśmy z przeziębieniem a w tym znowu mamy rumień zakaźny - uroki przedszkola :)

Dziś przychodzę do Was z propozycją racuchów drożdżowych z jabłkiem, które uwielbiałam jeść w dzieciństwie. Moja babcia robiła najlepsze na świecie i szukając przepisów w starych zeszytach udało mi się go znaleźć i z chęcią się z nim podzielę.
Racuchy drożdżowe z jabłkami 
Składniki : 
- 3 szklanki mąki pszennej 
- 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 40 g drożdży
 -  1,5 łyżeczki cukru kryształu

Dodatki : 
- 1-2 jabłka
- cukier puder
- konfitura

Przygotowanie : 
W głębokiej misce przygotować rozczyn z drożdży, cukru i półtorej łyżeczki ciepłego mleka. Wymieszać na gładką masę i odczekać 10-15 min aż rozczyn troszkę podrośnie. 
Do rozczynu dodać przesianą mąkę i mleko.  Wyrobić ciasto na jednolitą masę (gdyby ciasto okazało się za gęste dodać troszkę mleka ) Następnie dodać jabłko, starte na dużych oczkach i połączyć z ciastem. 
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Na rozgrzaną patelnię wlać olej i nakładać małe porcję ciasta. Smażyć z obu stron do zrumienia. 
Wykładać na głęboki talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z tłuszczu.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Rauchy również można podawać  z ulubioną konfiturą :)
 


Kochani, Ci, którzy śledzą blog WSZYSTKO SMACZNE to wiedzą, że udało się zebrać daną kwotę na leczenie, ale nasza internetowa koleżanka potrzebuje jeszcze Naszej pomocy, więc wspólnymi siłami poprzez udostępnianie, wpłacanie niewielkich kwot, pokażmy jej, że pomagamy w walce z chorobą jej męża.
Teraz są potrzebne pieniążki na pobyt w Monachium. Więcej informacji znajdziecie w poniższym linku:
https://zrzutka.pl/cgndsu

Mama Urwisa 

27 komentarzy:

  1. Od momentu jak zobaczyłam zdjęcie na IG ślinka mi cieknie !!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że zdecydowałaś się uczestniczyć w kursie na prawo jazdy. :) Życzę Ci powodzenia! :* A Urwisowi dużo zdrowia. :)Racuchy uwielbiam, są przepyszne! <3 Tylko jak na prawdziwego niejadka przystało, lubię takie bez żadnych dodatków. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, wyglądają prześlicznie ;) Aż zgłodniałam :D Chyba na kolację zrobię sobie coś na słodko ;) Może nie racuchy, bo z nimi troszkę więcej roboty jest, ale może jakieś pancaki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Już poszłam po coś słodkiego jak widziałam je na IG, no i teraz znowu smaku mi robisz:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie racuchy. Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smacznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co za racuchy...takich na drożdżach nigdy nie jadłam, czas to zmienić!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przepysznie :)
    Zapraszam na nowy post :)
    http://www.stylishmegg.pl/2018/01/szara-ramoneska-i-sukienka-w-kolorze.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie jadłam takich drożdzowych ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też takie robię:) Uwielbiam racuchy! Ale mi narobiłaś ochoty. Wyglądaja pyyyysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham racuszki <3

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2018/01/beacive-box-moja-opinia.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pięknie wyglądają. Uwielbiam takie pyszności :) obserwuję

    OdpowiedzUsuń
  13. pycha, ja często robię placuszki i naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja się dietuję a tu takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają przesmacznie! Z wielką chęcią bym takie zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Kocham racuchy ja dziś piekłam Dorsza ale dobry wyszedł<3 Zainspirowałaś mnie na śniadanko :-]

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię robić i jeść racuchy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Oooooo dawno nie jadłam racuchów.

    OdpowiedzUsuń
  19. Nasza rodzinka uwielbia takie racuchy :) Ja dodaję jeszcze odrobinę cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. i znów zgłodniałam ;) może zrobię pojutrze na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zdecydowanie muszę zapisać przepis i zrobić je w domu:)

    OdpowiedzUsuń